TERKINI STATUS PERMOHONAN RAYUAN DAN BORANG RAYUAN BANTUAN KHAS SARAWAKKU SAYANG (BKSS) BOLEH SEMAK DISINI - My Portal Jawatan

Breaking

Display Ads


JOIN TELEGRAM

Newsletter

Saturday, May 9, 2020

TERKINI STATUS PERMOHONAN RAYUAN DAN BORANG RAYUAN BANTUAN KHAS SARAWAKKU SAYANG (BKSS) BOLEH SEMAK DISINI
INSENTIF UNTUK KETUA ISI RUMAH B40 TERMASUK BUJANG BERUMUR 21 TAHUN KE ATAS YANG BERPENDAPATAN RM2,000 SEBULAN DAN KE BAWAH DI SARAWAK.Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) 1.0 sebelum ini, Ketua Isi Rumah kategori B40 di Sarawak yang berpendapatan bulanan RM4,000.00 dan ke bawah diberi bantuan tunai selama 6 bulan sebanyak RM250 setiap bulan iaitu jumlah keseluruhan bernilai RM 1500.00

Walau bagaimanapun, terdapat segelintir Ketua Isi Rumah yang layak tetapi tidak tersenarai dalam BKSS 1.0.

Oleh yang demikian, Kerajaan Sarawak telah membuka peluang bagi Ketua Isi Rumah yang layak untuk membuat rayuan secara atas talian atau melalui Pejabat Daerah yang berhampiran mulai 18 April sehingga 28 April 2020 yang lepas.

Berdasarkan rayuan tersebut, Kerajaan Sarawak akan menyalurkan bantuan pembayaran secara tunai sebanyak RM1,500 kepada anggaran 30,000 Ketua Isi Rumah yang sebelum ini tidak tersenarai di bawah BKSS 1.0.

Justeru, Kerajaan Sarawak akan memberi bayaran tunai secara one-off iaitu sekali sebanyak RM500 kepada 377,806 individu bujang yang berumur 21 tahun ke atas yang berpendapatan di bawah RM2,000 sebulan.

Secara keseluruhan, perbelanjaan bagi perkara di atas adalah sebanyak RM234.0 juta.

Berikut adalah BORANG PERMOHONAN RAYUAN BANTUAN KHAS SARAWAKKU SAYANG (BKSS) . Setelah anda isi, sila hantar borang tersebut kepada Pejabat Daerah yang berdekatan dengan alamat pemohon.


Setelah borang dihantar ke Pejabat Daerah yang berdekatan, keputusan RAYUAN BANTUAN KHAS SARAWAKKU SAYANG (BKSS) boleh disemak di sini.

KREDIT : rumahpanjai.net